post

De ce Steaua – Rapid pe Național Arena nu poate produce altceva decât profit!

Domnule Petrea, vreau să vă reamintesc faptul că sunteți obligat de postul pe care îl ocupați să faceți tot ceea ce se poate pentru păstrarea standardelor Stelei, printre altele, desigur. Și, consider eu, că atunci când vorbim despre ”standardele Stelei” trebuie să vorbim și despre locul în care Steaua joacă meciurile despre care știm, cu certitudine chiar, că stârnesc interes. Precum meciul cu Academia Rapid, de la mijlocul lui aprilie, meci pentru care dumneavoastră nu ați anunțat încă în mod public stadionul.
Pentru că e o lipsă completă de comunicare între CSA și presă pe subiecte interesante, chiar și între CSA și fani mă aventurez eu să zic, au apărut fel de fel de informații pe ”piața neagră”. Am aflat că nu se poate juca pe Național Arena, că e ocupat. Apoi am aflat că se poate juca, dar că vă temeți de faptul că vor veni mai mulți rapidiști. Apoi am aflat că nici asta nu e problema, problema e că Național Arena ar costa mult prea mult. Cum primele două sunt, evident, niște baliverne, mă concentrez asupra singurei probleme reale care poate să apară. Cea de cost.
Hai să vedem cât costă Național Arena și cum, consider eu, nu aveți cum să ieșiți în pierdere orice ați face. Pentru asta precăm de la următoarele date de bun simț și de la următoarele certitudini:
  • -închirierea Național Arena costă 13.000 euro pe meci (certitudine)
  • -la meci vor fi prezenți, ca în tur, doar 11.000 de spectatori (date de bun simț)
  • -prețul biletelor va fi unul unic, de 15 RON (date de bun simț, mult sub ceea ce se poate plăti)
În cazul de mai sus, adică cel mai nefericit caz cu putință, încasările din bilete vor fi de 35.500 euro. Adică peste ce plătiți, rămân bani de pază, logistică, prime, echipamente noi, dar și de o masă după victorie, dacă o să fie cazul. Nu e pierdere, da? Ăsta e scopul!
Acum hai să vedem și cazul pe care îl consider mai realist. La meci nu vor fi doar 11.000 de oameni. În Giulești au fost 11 mii pentru că 11 mii încăpeau. Aici veți avea parte de mai mulți oameni, nu doar galeriile, ci și spectatorii atrași de numele echipelor, cei care nu au putut merge în tur, dar și cei atrași de spectacolul din Giulești. Să nu ne aruncăm, da?
  • -închirierea Național Arena costă 13.000 euro pe meci (certitudine)
  • -la meci vor fi prezenți, fără să ne aruncăm, 20.000 de spectatori
  • -prețul biletelor va fi unul normal, 15 lei la peluze și mai scump în alte sectoare. Să facem o medie, rezonabilă, de 25 de lei pe bilet.
În acest caz, repet, unul deloc mega-optimist, încasările din bilete vor fi de 108.000 de euro. Și după ce punem minus suma plătită pentru închiriere și pază și logistică vedem că rămâneți cu profit aproape cât întregul buget al Stelei din acest an. Dintr-un singur meci!
Să revenim! În cel mai pesimist caz descris, pentru că e imposibil să fie o situație mai nefavorabilă decât cea de sus de tot, vă acoperiți investiția. În al doilea caz, caz realist, faceți cel mai mare profit din istoria secțiilor din cadrul Clubului Sportiv al Armatei în întreaga istorie.
Mai facem calcule și pe cazul optimist tare? Cel în care eu cred? Cel cu 35-45.000 de spectatori care plătesc 15 lei la peluze, 25 la tribuna 2, 50 la VIP?
Deci? Îmi scapă mie ceva? De ce nu e stabilit deja faptul că se va juca pe Național Arena? Așteptați să fie ocupată de un alt eveniment? Sunt sigur că dată fiind importanța meciului, AMFB poate muta în orice altă zi jocul cu Academia Rapid. Se supără nea Gigi Becali? A pus doamna Firea vreo piedică? Spuneți public, dați cuiva pe surse, mai există presă destulă care va publica fără ezitare așa ceva.
Așa. Steaua – Rapid pe Național Arena?