post

Noi, Rapidul, o sectă irațională!

Rapidul și-a pus totdeauna la încercare suporterii. Poate că testul cel mai dur l-au dat generațiile care au trăit pe viu retrogradarea din 1977. Atunci alb-vișiniii au pierdut în ultima etapă la Constanța cu 2-1 și au urmat 6 ani de Divizia B, cea mai grea perioada din viața clubului.

Cum a fost să trăiești acel moment la o vârstă fragedă? Care au fost reacțiile după acea înfrângere? Rapidiștii care au rămas rapidiști au experiențele lor, pe care nu le vor uita niciodată. Dar a mai existat o categorie. A acelora care nu au rezistat testului și au decis să schimbe macazul către o dragoste… să-i spunem mai comodă?

Mai bine să nu-i judecăm și dăm cuvântul unuia dintre ei, reproducand, cuvânt cu cuvânt și literă cu literă, cum a povestit el pe Facebook. Avea 12 ani. Am păstrat discreția asupra identității persoanei, pentru că ne interesează atitudinea în sine și nimic altceva.

„Nenică, la scara 1 aveam doi frați rapidiști de 14 și 16 ani, Nicu și Costică, culmea e că-i chema Olteanu. Aveau o tobă de meci. Ne încolonau pe toți copiii și băteam toba pe rând, strigând texte de galerie, multe anti Steaua și Dinamo. Apoi ne luau acasă la ei că să vedem meciurile Giuleștinei, asta dacă nu mergeau ei la meci. Mi se părea fiță pentru că erau antisistem. După nenorocitul de meci cu Constanța, pierdut cu 2-1 la retrogradare, a fost jale și chin în bloc: am plâns laolaltă cu toți copiii îndoctrinați să fie rapidiști. Am suferit un an, refuzînd ideea diviziei B. Mi-am jurat că prima echipă care câștigă un trofeu cu Steaua sau Dinamo va fi noul meu Rapid iar asta va fi alegerea mea, nu a unor mentori. A fost U Craiova, 2-1 în finala Cupei cu Steaua. Habar n-aveam ce mișto joacă oltenii ăia – în capul meu era doar Rapid – iar tata mi-a amintit că am rădăcini oltenești. După ce mi-a luat și jambiere alb-albastre am rămas cu Știința pe viață. Nu-mi pare rău de Rapid, nu e stilul meu. Rapidiștii sunt o sectă, deseori iraționali”.

Ce observăm noi aici? Observăm că atunci, acel puști era, într-un fel, de-al nostru. Nu suporta steaua și dinamo și nu le suportă nici azi. Dar avea nevoie de „un nou Rapid”, unul mai puțin lovit de Destin. Și a ales (ori întâmplarea a ales pentru el) Universitatea Craiova, echipa pe care am simpatizat-o și am susținut-o și noi, pe vremea când lupta pentru supremație cu cele două cluburi bolșevice. Și nu regretă schimbarea, pentru că într-adevăr Rapidul nu era de el, „nu e stilul lui”. Omul este, a fost și va fi tot timpul, un rațional. Noi nu suntem. Că dacă n-am fi avut o inimă (ce-n piept ne bate ca un tun) mai puternică decât creierul, până acum ajungeam toți la reanimare și probabil la morgă. Mai glumim.

Dar să recunoaștem că ne-a caracterizat bine, privindu-ne acum din exterior. Suntem iraționali și suntem o sectă. Secta e o grupare cu un crez comun, cu reguli proprii și cu toți membrii uniți printr-o frăție nerostită, neparafată cu acte.Pe vremuri, acea frăție se activa brusc și oriunde. Dacă undeva la școală, la locul de muncă, într-o excursie sau la o petrecere, în tot grupul erau doi, trei sau mai mulți rapidiști, acei rapidiști se împrieteneau imediat și începeau să discute între ei despre meciuri, jucători, antrenor, situația din clasament, șanse de atingere a obiectivului.Din păcate (păcatele noastre mai mici și mai mari), în ultimii ani „Secta” a trecut prin „schisme” și Frăția s-a rupt în mai multe frații…

Mai jos puteți vedea rezultatele sezonului 1976-1977, sezonul în care am retrogradat și care ne-a adus seria neagră din istoria Rapidului, cu 6 sezoane consecutive în Divizia B:
        DIVIZIA A 1976-1977

1.RAPIDFC Bihor Oradea     2-0;0-2 
2.FC ArgeșRAPID        1-0;0-0 
3.RAPIDJiul Petroșani     3-0;0-5 
4.UTA AradRAPID        1-0;1-2 
5.RAPIDFCM Galați       3-2;0-1
6.Dinamo BucureștiRAPID    3-1;0-1
7.Universitatea CraiovaRAPID  3-0;0-0
8.RAPIDPolitehnica Iași    0-1;0-0
9.RAPIDSteaua București    2-0;1-4
10.Politehnica TimișoaraRAPID 3-1;1-2
11.RAPID – ASA Târgu-Mureș    2-0;1-6
12.Progresul BucureștiRAPID  3-3;0-6
13.SC Bacău RAPID        3-0;1-0
14.RAPIDFCM Reșița       1-1;0-0
15.RAPIDSportul Studențesc   1-1;1-1
16.Corvinul HunedoaraRAPID   2-0;0-1
17.RAPIDFarul Constanța    3-1;1-2

16.RAPID BUCUREȘTI  34 11-8-15 38=49 30