post

DE CE AVEM NEVOIE DE VENUS!

Avem nevoie de Venus, avem nevoie de Eternul Derby!
Pancu a marcat golul 100. Am văzut ce nu credeam să vedem, un Rapid germanic, un Bayern Munchen de Giulești, hotărât să marcheze cât mai multe goluri posibile, cu jucători care se reped să scoată mingea din poartă și să o ducă la centrul terenului, ca să facă economie de timp.
Sistemul antrenorului Schumacher începe să dea roade. A băgat condiție fizică în băieți și îi vedem acum alergând tot meciul, cu accent spre final – în repriza a doua am înscris aproape de două ori mai multe goluri decât în prima.
Au fost și două momente istorice. Pentru prima dată, înainte de meci, Imnul Rapidului a fost întrerupt pentru Imnul României,”Deșteaptă-te române”, în cinstea adversarilor pe care barbarii de tirani i-au ținut departe de noi 75 de ani. Și care au încercat să fure până și denumirea meciului, Eternul Derby. La golul lui Venus a aplaudat tot stadionul, deja ne săturaserăm să mai fim „nemți” și ne-am adus aminte că suntem setați să ținem cu echipa mai slabă, chiar și atunci când joacă împotriva noastră.
Astea sunt părțile bune. Părțile mai puțin bune? Oare ce cronică ar fi scris Ioan Chirilă după meciul ăsta? Cum s-ar fi uitat Baratky în ochii lui Sfera dacă ar fi stat lângă el în tribună? Ce i-o fi zis vicleanul Costică Bauer potențatului Gavrilă Marinescu, pe lumea cealaltă? „Hai Împărate să bem un șpriț, poate stabilim o revanșă, să câștigați și voi”. „Fir-ați ai dracului de acari”, o fi răspuns Gavrilă, „că numai la băutură va e gândul și numai cu noi luptați ca disperații”.
Rapidul a realizat cel mai mare scor din existența lui în fața celui mai puternic adversar adevărat pe care l-a avut vreodată, Venus. Dar reușita a fost vizionată pe viu de un public minuscul, de 10 ori mai puțin numeros decât la meciul cu „cealaltă stea”, adusă în turelă, semn că am devenit și noi suporteri de conjunctură, decuplați de la istorie.
Am citit și comentarii răutăcioase din partea staff-ului de la Venus, pe Facebook. Cu „înregimentare politică, bani de la buget”. Deși Academia Rapid nu a primit niciun leu de la Primăria Sectorului 1, iar Pancu și Niculae joacă pe gratis, ceea ce pentru ne-rapidiști pare greu de înțeles – oare câți fotbaliști din lume manifestă atâta devotament pentru echipa care i-a consacrat?
Să punem aceste comentarii pe seama durerii pricinuite de înfrângerea usturătoare. Adversarii noștri de sâmbăta trecută ar trebui totuși să țină minte: Imnul Rapidului nu s-a oprit niciodată pe Giulești, nici pentru Poli Timișoara, Carmen București, Feyenoord Rotterdam sau Hamburg. Pentru Venus am făcut-o. Care Venus a primit, după golul marcat de Florea în poarta dinspre Peluza Nord, mai multe aplauze decât în toată perioada postbelică.
Să sperăm că Venus va trăi cât mai mult, că ne vom lupta cu ei și ne vom certa ca pe vremea lui Bogdan și Bodola. Dar să vină cu argumentele lor, nu cu ale celor care i-au desființat. Ăia au vrut să ne ia Eternul Derby. (sau cu ‘argumentele’ celor care au luat mai multe goluri ce la csa decât Venus). N-au reușit pentru că timp de 70 de ani ne-am opus noi, Rapidiștii. Să nu-i lăsăm să-l înhațe. Pentru asta avem nevoie de Venus.