post

Cum s-a născut CFR București, precursorul Academiei Rapid!


Începea campionatul 2016-2017. Primul fără Rapid, fără CFR, fără Locomotiva, în nicio ligă, după 93 de ani.
Câţiva rapidişti nu s-au împăcat cu ideea şi au întrebat: „ce facem?”. Să susţină AFC Rapid, un club cu sute de mii de euro datorie? Era cel puţin neproductiv, inutil. Și atunci au adunat, în două săptămâni, mai mulţi fotbalişti care jucaseră la juniori. În două săptămâni au închegat lotul.
Dar nu e suficient să trimiţi în teren 11 băieţi în tricouri vişinii şi gata, ai echipa. Mai trebuie mulţi bani şi o lupta infernală cu birocraţia.
Ce a urmat ţine de istorie. Doctorul Mihai Pârvu, preşedintele Clubului Aristocratic Rapid, şi-a pus priceperea la bătaie (atât cât se poate pricepe un doctor la hârțogărie şi strâns bani), deşi era grav bolnav. Adi Olariu a contribuit nu numai financiar, ci şi prin drumurile cu taxiul pe care îl conduce – după semnături, documente, întâlniri cu oricine ar putea ajuta. Ovidiu Nahoi şi-a neglijat și el serviciul de redactor şef la site-ul RFI (Radio France Intenaţional) România în acelaşi scop.
Un vechi rapidist, în vârstă de peste 60 de ani (veţi înţelege imediat de ce nu-i dăm numele), purtat prin bătăliile anilor 70-80 cu miliţia comunistă şi galeriile adverse, om care nu se teme de nimic pe lumea asta în afară de nevastă-sa, avea un singur gând – „să nu afle că am dat 200 de lei pe lună, că mă jupoaie”.
Nea Petrică Ghenu, încărunţit şi el după atâta încurajat Dan Coe, Neagu, Manea, Goanţă, Măldarasanu, Daniel Niculae, a dat peste 10.000 de euro din economiile lui de-o viaţă. Desi la banii ăștia putea să se considere patron cu capital investit în regulă, mai vindea și bilete la meci.
Apropo, pentru meciurile din Liga 5, suporterii au convenit să dea minimum 10 lei pe bilet, ca să ajute fiecare după puteri la finanțarea echipei. Desi la intrare nu te controla nimeni, unii cumpărau câte două-trei bilete sau chiar mai multe, pentru a ajuta astfel clubul cu bani fiscalizați.
Nea Bebita, Vişiniul Total, şi-a rupt 100 de lei pe lună din pensia lui de 1.300 de lei.
Aşa s-a născut echipa CFR Bucureşti, cu numele din 1923, care a făcut posibil un Rapid puternic în Liga 4 ediţia următoare, 2017-2018.
Dacă acești oameni au făcut bine sau rău, dacă s-au priceput sau nu, dacă au comis și greșeli – astea vor fi analizate la rece, peste 5 sau 10 ani. Măcar să avem atunci un Rapid în Liga1!