post

Comunicat al CFR București!

Rapidul pe care ni-l dorim

Am pornit în august 2016, într-un mic grup de entuziaști, fără resurse și fără ca cineva să ne dea vreo șansă. Am strâns un nucleu de jucători, în cea mai mare parte foști juniori ai Rapidului, dar care nu mai jucaseră împreună de ceva vreme. Pentru primul meci am fost nevoiți să cumpărăm la repezeală un echipament alb, întrucât echipamentul vișiniu, pe care îl comandaserăm, nu sosise la timp.
Dar jucătorii au fost admirabili și conducerea tehnică, directorul tehnic Adrian Dumitru, antrenorul Vasile Caciureac, delegatul echipei Viorel Neacșu și antrenorul de portari Bebe Cioran au făcut o muncă excelentă pe tot parcursul campionatului.
Mulți pariaseră că vom sucomba fie în noiembrie, fie în decembrie, fie în martie și tot așa. Iată-ne la sfârșitul campionatului, promovați în Liga a IV-a și cu gânduri mari pentru viitor! Putem spune că în acest moment am constituit un grup capabil să se lupte pentru promovarea în Liga a III-a.
În spatele acestui succes se află nu doar munca jucătorilor și a staffului tehnic ci și eforturile entuziaștilor din comitetul de susținere.
Nu am fost mulți – pe lista inițială se regăsesc aproape 30 de oameni. Dar fiecare a dat, după cât a putut, ceva din timpul și din energia sa în sprijinul acestui proiect. Am fost în același timp și suporteri, și finanțatori, și organizatori de competiții, și manageri (uneori și psihologi), fără o ierarhie dinainte stabilită. Am luat decizii în comun. A fost o experiență colosală, pe care n-o vom uita cât vom trăi.
Am reușit să asigurăm pe parcursul acestui campionat un buget de circa 40.000 de euro, bani proveniți din sponsorizări, din donațiile membrilor comitetului de susținere și din vânzarea de bilete la meciuri.
A fost un an greu, dar am demonstrat că se pot obține rezultate în fotbal pe baza unui proiect pornit de jos în sus, de la inițiativa oamenilor și nu la ordin politic sau administrativ. Ne putem lăuda cu faptul că am putut pune pe picioare un adevărat start-up fotbalistic, transparent și sănătos.
Suntem ferm hotărâți să mergem mai departe pentru atingerea scopurilor propuse: recuperarea tuturor elementelor identitare rapidiste și reconstituirea Rapidului nostru drag.
Știm din experiența de acum că nu va fi simplu. Recuperarea mărcii și palmaresului, în paralel cu asigurarea pentru echipă a unui buget propice performanței la acest nivel, necesită investiții substanțiale, peste puterile unui comitet format din 40 de oameni. De aceea lucrăm la constituirea unor parteneriate solide cu mediul de afaceri.
Ar fi posibilă și cumpărarea mărcii de către suporteri, cu condiția să fim câteva mii. Din păcate, marea majoritate a suporterilor rapidiști preferă să stea de o parte, așteptând sosirea unui investitor care să realizeze minunea.
Iar minunea pare să fie proiectul anunțat de gruparea FC Voluntari.
Credem că este timpul ca suporterii rapidiști să decidă care să fie direcția. Nimic nu se poate face în absența lor, pentru că ei sunt singurii care i-au acordat Rapidului susținere necondiționată, pe viață.
Așadar, avem în față două posibilități.

1. Proiectul FC Voluntari
Tehnic, preluarea mărcii și a numelui Rapid este posibilă. Din campionatul viitor va putea exista un nume Rapid în prima ligă, iar din 2020, un stadion nou, care va atrage și un public nou.
Dar, să fim sinceri, nimic nu va mai fi ca înainte. O parte însemnată a Marelui Rapid, cel al lui Baratky, al lui Dan Coe, Dumitriu și Ionescu, al lui Manea și Goanță, a Rapidului campion din 1999 și 2003, a Rapidului Eurofantastic se va pierde iremediabil.
Poate că vom merge iarăși la fotbal pe Giulești, dar ne vom bucura cu o strângere de inimă. O spunem cu tot respectul pentru ceea ce FC Voluntari a realizat până acum în fotbalul românesc.

2. Renașterea prin propriile forțe
Putem să ne strângem cu toții în jurul unui proiect pornit de jos, fără datorii și fără obligații ascunse, un proiect susținut de suporteri, în deplină transparență. Avem deja dreptul de a juca în Liga a IV-a și stă în puterea noastră să continuăm povestea.
Va fi cu mult mai greu, fiindcă nu vom beneficia de sprijin politic și administrativ. Dimpotrivă, ne vom bate cu echipele susținute politic și administrativ. Vom vărsa lacrimi, sudoare și sânge – dar cu asta suntem obișnuiți.
Dar, până la sfârșit, va fi Rapidul nostru, cu prăbușiri grandioase și victorii colosale, Rapidul acela care înseamnă viață trăită cu intensitate. Rapidul acela despre care marele Ioan Chirilă scria că face să curgă vinul și înveselește oamenii.
Așadar, cine vrem să fim? Oamenii sistemului sau cei răzvrătiți împotriva nedreptății? O bijuterie la butoniera puternicilor zilei sau un club istoric? Chelsea sau Liverpool? RB Leipzig sau Borussia Dortmund? Juventus sau Napoli?
Să alegem cu multă înțelepciune! Fiindcă vom alege pentru întreaga noastră viață și pentru copiii noștri.

Aici, turul doi nu există!