post

CFR BUCUREȘTI câștigă prima cupă a României în 1935!

 

     CUPA ROMÂNIEI

1.CFR Simeria B - CFR BUCUREȘTI      2-4     

2.S.G. Sibiu B - CFR BUCUREȘTI      1-4

3.CFR BUCUREȘTI - Phoenix Baia Mare B  4-2

4.CFR BUCUREȘTI - ILSA Timișoata B   3-2 

F-CFR BUCUREȘTI - Ripensia Timișoara  6-5 ddp 

6 iunie 1935,18:00,
Stadionul ONEF, București, Spectatori: 20.000
Arbitru: Denis Xifando (București)
Marcatori: CFR BUCUREȘTI:Junk 34',L.Strock 37',Gh.Georgescu 55'61'70', Șt.Barbu 97' 
      Ripensia: Schwartz 41'47',Ujlaky 55'(aut.),Dobay 76',Zombory 88'(pen)

CFR BUCUREȘTI:P Francisc Theimler
       F Nicolae Roșculeț
       F Ujlaki
       M Vintilă Cossini
       M Ștefan Wetzer
       M Alexandru Cuedan
       A Gheorghe Georgescu
       A Ștefan Barbu
       A Ladislau Ströck
       A Geza Medve
       A Attila Junk

Ripensia:P William Zombory
     F Rudolf Burger
     F Balazs Hoksary
     M Vasile Deheleanu
     M Rudolf Kotormany
     M Eugen Lakatos
     A Silviu Bindea
     A Zoltan Beke
     A Gheorghe Ciolac
     A Alexandru Schwartz
     A Ștefan Dobay

 


ASPECTE

Buletinul meteorologic, cu dragalasul concurs al postului nostru de radio-difuziune, a anuntat pentru eri: ploi, furtuna, ciclon, traznete si fulgere. Convins de exactitatea previziunilor de la Radio, m-am alarmat si mi-am cumparat o palarie de paie. O frumusete de palarie care mi-e prins admirabil in intemperiile prezise, cari s-au adeverit si de asta data. Ce-i drept partial. S’a realizat numai capitolul traznete: a fost o caldura, care a traznit onorata asistenta.
Miile de spectatori cari nu au pretuit cum se cuvine caminul cu umbra, au patimit sub craterul care s’a ambitionat sa se posteze deasupra Onefului.
E cald. In tribuna, daca n’ar exista si oameni cu intrarea gratuita, ai avea impresia ca esti intr-o baie de aburi. Din cauza caldurii, spectatorii s’au dezbracat nu numai de haina facuta de croitor, ci si de haina de clubmeni. Li-e indiferent cine ar castiga. Numai de s’ar racori odata.
Uff! O duduie care a plecat de acasa cu fata acoperita cu pudra Germandree, s’a trezit plina de crema Nivea.
Domnii si-au scos vestoanele, duduile si-au scos pantofii, doamnele manecele de la rochii, iar d. Pui supra incalzit, si-a scos ochelarii de soare si si-ar fi scos si camasa, daca n’ar fi fost noua…
O catastrofa e iminenta. Tribuna va lua foc in cateva minute. In momentul cand fluviile de sudoare au sters numerile de pe banci si cand batistele se imbolnavisera de reumatism, s’a terminat limonada. A mai ramas un singur pahar cu lapte batut.
O suta de oameni s’au batut pentru un pahar cu lapte batut, care in urma acestei batai, s’a transformat in unt.
Pe gazonul care a prins cateva chelii cu matreata, a aparut o linie rosie: Ripensia. Si imediat ceferistii au facut si ei o bolta in fata tribunei si apoi in fata peluzei. O rafala de aplauze, un val de caldura si matchul incepe. Molcom. Matchul, parca-i luat cu incetinitorul. Transpiratii sunt nemultumiti:
– Asta-i finala Cupei Romaniei?
– Bravo, Dobai! Asa, ca te iubesc!
– Il iubiti mult?
– E in capul clasamentului iubitilor mei.
– Vasazica e ceva serios intre dv.?
– E flori-gatterul inimii mele.
Odata cu temperatura, se ridica si scorul. A ajuns la 5-5. Alta pauza.
– Ce-i cu Ripensia? Nu mai e ce-a fost odata…
– E mai bun Atila ca Dobai.
– Cum ati spus?
– E mai bun Atila ca Dobai.
– De Gustibus… a conchis d. Gusti discutia.
Prelungire… Din nou ceferistii au pornit in viteza treia si din nou au deraiat la poarta ripensista, care devenise Valea Larga pazita de acarul Ion Paun.
Departe, cerul s’a rosit, globul de foc mijeste dupa acoperisuri, Marea admira tabloul, Gogea Mitu mananca o omleta din 30 de oua, iar cei ce au pariat pe Ripensia au pierdut.
Cupa Romaniei e a C.F.R.-ului.

C.F.R. a invins Ripensia cu 6-5 (2-1;5-5)

Finala Cupei Romaniei un episod unic in analele footballului romanesc
A castigat echipa cea mai eficace. – Georgescu l-a pus in umbra pe Bindea. – Problema halfilor echipei nationale s’a complicat. – Ori ce om e supus greselii, deci si d. Xifando.
Profesiunea ne obliga sa fim prezenti la toate matchurile. Dela cel mai anost, dela cel mai stupid, pana la cel mai interesant, cel mai palpitant.
Am vazut, astfel, multe matchuri. Sa dam o cifra? N’ar fi exacta.
Dar din aceste multe matchuri cate a trebuit sa urmarim, e fara indoiala ca cel de eri ne va ramane in amintire. Dupa cum, desigur, va ramane un moment de neuitat pentru toti cei cari pricep si le place footballul si cari au fost eri pe stadionul Onef.
Or e indiscutabil ca din cei peste 12.000 spectatori, cati au asistat eri, mai mult de jumatate pricep. Pentruca eri, era un simplu match oficial, un joc simplu intre doua cluburi. Si este stiut si controlat ca publicul nostru, cel care pricepe mai putin, se pastreaza pentru zile mari, pentru jocuri internationale.
Este imbucurator de constatat aceasta, caci matchul de eri a fost o buna propaganda pentru football.
Nu pentru clasa jocului desfasurat, care n’a fost tot timpul – aproape cea mai mare parte – alerta. Ci pentru fazele, pentru imprejurarile cu totul deosebite in care a decurs acest match.
O veti vedea din descrierea pe care o vom face jocului si care, dealtfel, va revela si alte observatii, in legatura cu problema selectiei si cu imprejurarile si conditiunile cari au determinat victoria C.F.R.-ului sau infrangerea Ripensiei.
Cand inaintarea Ripensiei e in verva
Incepe C.F.R.-ul, caci Ripensia a ales terenul mai bun. Cu soarele in spate.
E cald, razele soarelui cad aproape perpendicular si molesesc pe jucatori. Se alearga greoiu.
Ripensia domina. Un minut, doua, trei. Dar jocul e mentinut mai ales pe centru. Ceferistii incursioneaza prin Medve-Atila. Timid, molcom. Molcom e dealtfel si jocul, molcoma e atmosfera, tribuna, peluza. Cald, naduseala, plictiseala aproape.
Inaintarea Ripensiei e in mediul ei. Lucreaza linistita, combinatii clare, precise. Schwartz isi pierde pe drum adversarii directi, pe Wetzer care scoate limba de un cot, pe Vintila, care are ochi numai pentru Dobai.
In minutul 10, Schwartz deschide pe Dobai, primeste inapoi, inainteaza si trage razant.
Mai trec cateva minute de joc moale, halfii Ripensiei par superiori concurentilor lor, Cuedan si Vintila. Mai subred e insa voinicul Cotormani. Imprecis pana la exasperare. Ii lipseste antrenamentul. Si caldura, caldura asta…
CUM SE POATE PIERDE UN GOAL SIGUR
E minutul 14 cand publicul tresare din somnolenta care-l pleosteste.
Dobai dueleaza cu Vintila, il depaseste si centreaza. Peste Rosculet, peste Ciolac, peste Uylacki, care sare disperat. Mingea ajunge la Bindea, cam la marginea careului de 6 metri. Mezinul stopeaza prompt si da sa traga.
I se arunca la picioare Theimler, dar Bindea are timp sa dea inapoi. La Beke, care se repede sa traga – e la 2 metri si poarta e goala – dar trage – cum, D-zeule – peste bare.
Jocul se muta apoi in terenul timisorenilor.
Barbu deschide pe Georgescu, primeste iar, deschide pe Atila si acesta centreaza, Medve prinde, dar e faultat de Burger la 18 metri de poarta. Bate – ridicol – Medve.
Ripensia reia dominarea si tot in urma actiunilor lui Schwartz si Ciolac, astazi mai in forma ca oricand.
Dar atacul nu e sustinut de halfi. Cotormani, mai ales, e slab. Se vede, executa cu aceeasi dexteritate faimoasele lui acrobatii, dar toate in vant. Pe langa minge…
Ceferistii sunt amenintatori. In minutul 23 Barbu combina cu Strock, iar acesta scapa singur – jenat insa – reglementar – de Burger, cade. Zombory prinde si degajeaza.
Faza imediat urmatoare incheie o combinatie splendida Ciolac-Bindea-Schwartz cu un shot razant al ultimului.
SI CUM TE POATE INCURCA GHINIONUL
Jocul continua totusi moale. Fara indoiala, Ripensia va castiga. Joaca inaintarea excelent. Va gresi odata, va rata a doua oara, dar – nu se poate – va marca totusi. E minutul 30, cand Ripensia prinde o noua ocazie prielnica. Ciolac schimba cu Bindea si centrarea ultimului ajunge la Schwartz. Liber, interul timisorean trage plasat. In bara. Revenita in teren, mingea este degajata de Rosculet.
Si apoi, imediat, o noua incursiune pe care o monteaza aripa Beke-Bindea. Mezinul trage slab, dintr-un unghiu destul de convenabil.
Dar cald e! Alura scade, interesul publicului se pierde. Iata, au inceput si ceferistii sa atace. Dar slab. Dezlanat, prea pe sus si prea la tripleta.
ZOMBORY, GALANT, OFERA POARTA GOALA
In minutul 31, Atila primeste de la Barbu si are de trecut peste Burger, care vine pripit.
Zombory, buimac, fuge si el spre ceferist, care n’are cui sa centreze. Inteligent insa, trage in goal. Caci goalul e liber. Si evident, nimereste. Asa dar, 1-0 pentru C.F.R. In tribuna se fac aluzii malitioase la adresa ceferistilor.
Ripensia trece din nou in ofensiva. Schwartz obtine o lovitura libera la marginea careului, dar fara rezultat.
Si in minutul 37, C.F.R. marcheaza din nou. Medve centreaza spre goal, Zombory intervine stupid, cu o lovitura rebegita de pumn si Strock impinge in poarta, inainte sa se fi facut invalmaseala.
In minutul imediat urmator Schwartz deschide la Dobai care intra in teren. Theimler ii iese inainte si – jenat – ripensistul trage alaturi.
SPARGEREA GHINIONULUI
Ripensia sparge ghinionul in minutul 41. Bindea centreaza si Beke reia din fuga, mingea isi diminueaza viteza printre picioarele lui Rosculet, venit ca din pamant, scoate afara dela cativa milimetri de linia alba a goalului.
Balonul ajunge la Dobai care centreaza si Schwartz reuseste sa sparga ghinionul, marcand in colt.
Jocul incepe sa pasioneze. Mai sunt patru minute, dar se joaca. In ciuda caldurii molesitoare, timisorenii vor cu orice pret sa egaleze. Le opreste avantul fluierul arbitrului, care anunta sfarsitul primei parti a jocului.
Sa vedem ce o sa fie dupa pauza. Vor egala ripensistii?
EGALAREA E UN FLEAC DE NIMIC
Sigur ca da! Caci in minutul 1 dupa un schimb admirabil intre Beke si Bindea, ultimul se descotoroseste de Ujlaki, intra in teren si trece usor inapoi lui Schwartz. Un shot plasat si situatia egalata: 2-2.
Ei, si acum sa vedem matchul. Caci – la drept vorbind – acum incepe matchul. Ambele echipe se pun pe joc serios, atent, energic.
Georgescu, care astazi vrea sa faca lucruri mari, n’are rabdare pe tusa. Cere mingi. Sa i se dea mingi! Insfarsit, Barbu il satisface. Se duce, trece ca prin nimic de Lacatos si trimite indarat lui Barbu. Burger intervine si faulteaza. Lovitura libera trasa de Cuedan ramane neexploatata.
Ceferistii domina cateva minute.
Halfii ripensisti au prilejul sa-si releve slabiciunea.
Acum insa, par’ca isi revine Cotormani. E mai activ, mai eficace.
Dar in minutul 10, Georgescu isi pune in cap sa marcheze. Pleaca dela centru, trece cu un dublaj inainte, de Lacatos, un dribbling lateral si l-a lasat in urma pe Hocksary. Mai are in fata pe Burger. Sa paseze? Asi, te pomenesti ca Medve se va fastaci. Lasa, mai bine o ia pe cont propriu. Inca un dribling si a lichidat cu Burger. Dar asta ce mai vrea – Zombory? L-a driblat si pe el si a marcat. Ceferistii conduc din nou: 3:2.
Urmeaza apoi cinci minute de joc la contra – atat cat jucatorii sa rasufle. Si apoi, iar hartuiala. Iar nebunia atacurilor pe ambele terenuri.
In minutul 16, Dobai trage o bomba formidabila si Theimler este fortat sa respinga in corner.
Si in acelas minut, Georgescu se duce din nou amenintator, spre poarta. Lacatos – par’ca e de carpa – ramane la cinci metri in urma (admirativ…) Georgescu, care vrea neaparat sa plece la Balcaniada, intra spre goal, trage si intoarce mainile lui Zombory: 4:2 pentru C.F.R.
Si acum egalati, daca puteti, domnilor ripensisti!
Ripensistii si fac asta. Incearca, cel putin.
Domina insistent. In minutul 20 Bindea centreaza frumos si Schwartz trage ridicol de la 3 metri peste bare.
Dar in minutul 21, Ciolac deschide lui Dobai, acesta trage spre goal (mingea se ducea insa spre out) si Ujlaki – milos – ii schimba directia spre goal.
Asa dar: 4:3 pentru C.F.R.
Mai se scurg cateva minute de dominare ripensista. Egalarea nu poate intarzia. Ehei, se incurca itele. Publicul se framanta pe banci.
Ceferistii il domolesc insa din nou. Caci din nou stabilesc diferenta de doua goaluri. Si tot prin Georgescu, pe care Lacatos nu-l poate tine nici cu bratele. Asa dar 5:3 pentru C.F.R. in minutul 25.
Mai pot egala timisorenii in 20 de minute? Daca nu?
DOBAI REDUCE HANDICAPUL
In minutul 31, Ripensia obtine corner si Dobai marcheaza cu capul.
Atmosfera devine din nou apasatoare, enervanta.
Ripensia vrea sa egaleze cu orice pret. Dar minutele – si cari sunt destul de putine – se scurg. Unul, doua, patru, cinci, sase.
S’a terminat.
Da? Asa credeti dvs? E minutul 88 cand o actiune viguroasa a ofensivei ripensiste este oprita nereglementar in careu.
Penalty. Zombory va trage. Inimile bat sa se sparga. Daca nu marcheaza?
Dar Zombory e versat in de-al de astea.
Marcheaza fara efort.
Asadar 5-5 (auzi rezultat!…) si matchul s’a terminat.
PRELUNGIRILE
Reglementarele prelungiri. Cinci minute pauza, in care jucatorii au prilejul sa rasufle, iar publicul sa ofteze.
Si apoi, iar lupta. Ripensia domina cateva minute. Apoi C.F.R. trece in atac. Un fault la 16 m.
Ripensistii fac zid. Va reusi Barbu – caci el trage – sa-si strecoare shotul prin acest zid? Ceferistul isi aranjeaza balonul, isi scuipa in palme (de ce nu pe ghete?) si trage. Un shot formidabil care se fixeaza in fundul plasei. Mai sunt 22 minute de joc. Cate nu se mai pot intampla?
Nu se intampla insa nimic. Pana la urma, ripensistii se pierd si ceferistii devin din ce in ce mai amenintatori.
Matchul se termina cu 6-5, cu Cupa Romaniei pentru C.F.R. si cu dureri de cap pentru spectatori.
C.F.R. nu are sansa, are altceva…
Dupa cum se poate vedea din descrierea jocului – pe care, accentuam, am facut-o foarte atent, inregistrand toate fazele decisive, cari puteau aduce si cari au adus goaluri – Ripensia a fost de mai multe ori in ipostaza de a marca. Si C.F.R. a marcat din mai putine situatii favorabile.
Am fost dispusi sa atribuim C.F.R.-ului, sansa. Abundenta de sansa.
Situatia s-a repetat prea adesea ca sa persistam in aceasta credinta. Nu, nu e sansa, e altceva, ceva special care da impresia de sansa si care este in realitate factura deosebita de joc a feroviarilor.
Daca inaintarea Ripensiei, in momentul cand ajungea in fata portei, chema imediat pe ceferisti si le ceda locurile, s’ar fi marcat in toate ocaziile.
Caci inaintasii Ripensiei, daca n’au egal in jocul de camp, au cusurul ca complica inutil jocul, in careu.
Ceferistii sunt mai slabi in camp. Dar in apropierea careului, simplifica problema. Un pas mai lung sau mai scurt si un shot. Si totii trag din orice pozitie.
Iata dece bucurestenii isi merita succesul. Si dece se poate spune ca trofeul a cazut in maini bune.
Cateva pareri
D. XIFANDO
Cu greseala pe care am relevant-o mai sus, a arbitrat totusi ca un mare maestru.
Dupa match, am avut prilejul sa convorbim cu d-nii:
CEZAR MEREUTA, directorul general al C.F.R.: Sunt incantat de modul cum s-a comportat echipa ceferista. Toate laudele jucatorilor si conducatorilor sectiunei de football.
ALFRED FULGA, conducatorul sectiunei de football C.F.R.: Am pregatit cu prea multa grije si atentie finala, pentru a ne fi asteptat la un rezultat contrar. Sunt foarte multumit de felul cum s’au comportat jucatorii.
CORNEL LAZAR, conducatorul Ripensiei: Am avut mult ghinion si multi jucatori inca nerestabiliti depe urma accidentelor suferite in ultima vreme.